Tort na biszkopcie pomidorowym
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Specjalne: gotuj w stylu eko, Sylwester
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: nabiał kozi, owczy, gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
duże jaja - 7 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1/2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy - 4 łyżeczki
słodka papryka w proszku - 2 łyżeczki
ser mascarpone - 500 ml
ser feta - 1 opakowanie
kremówka - 100 ml
skórka z cytryny - 1 łyżeczka
pomidorki - 500 g
listki bazyli garść
tymianek lub oregano do smaku
Sposób przygotowania:
Tortownicę (u mnie 18 cm) wykładamy papierem dno i boki. Smarujemy oliwą jedynie dno, boków nie natłuszczamy,tylko od strony rantu, aby się przykleił. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok. 45 minut w 160 stopniach.C.
Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem. Jeśli będzie mokry dopiekamy jeszcze ok 10 minut.
KREM: Kremówkę zimną ubijamy. Mascarpone lub serek naturalny / kozi miksujemy na gładko z fetą. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy szpatułką. Do masy można dodać swoje ulubione zioła np. oregano lub bazylię. Można też dodać wędzonego łososia.
DO DEKORACJI: Biszkopt przecinamy na dwie równe części. Przekładamy warstwy kremem.
Schładzamy w lodówce. Wierzch dekorujemy słodkimi pomidorkami cherry i listkami bazylii.
Tort po schłodzeniu jest przepyszny a biszkopt mięciutki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.