Ciasto daktylowe pływające w toffi
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszSpecjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, owies, nabiał krowi
Składniki:
masło miękkie - 75 g
melasa trzcinowa - 2 łyżki
cukier muskovado/ trzcinowy - 50 g
jaja - 2 szt.
soda - 1 łyżeczka
wrzątek - 1 szklanka
Sos tofii: masło - 75 g
cukier muscovado - 150 g
śmietanka - 100 ml
Dodatkowe informacje:
Cukier muscovado można zastąpić cukrem trzcinowym, jednak sos nie będzie tak ciemny. Sos z cukru muscovado jest pyszny- chyba nie jadłam lepszego ;)Sposób przygotowania:
Daktyle zalać szklanką wrzątku, dodać 1 łyżeczkę sody. Odstawić aż zmiękną (ok. 30 min.)
Miękkie masło utrzeć z melasą trzcinową, dodać cukier muskovado/ trzcinowy ucierać aż się pięknie połączy. Następnie wbijać po jednym jajku i wymieszać na jednolitą masę. Dodać przesianą mąkę , sodę i miksować na małych obrotach. Odsączone posiekane daktyle dodać i wymieszać już łopatką. Przełożyć masę do formy nasmarowanej tłuszczem. Piec 30 minut w 180 stopniach C. do suchego patyczka.
Sos toffi
Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier muskovado i rózgą mieszać aż zrobi się gęsty, wlać śmietankę i jeszcze mieszać aż się zagotuje. 1/4 sosu polać ciasto. Resztę przelać do dzbanuszka, aby polewać porcję ciasta już na talerzyku.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.