Babka orzechowa
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: ciasta
Specjalne: Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, orzechy wszystkie, orkisz
Składniki:
mąka orkiszowa - 3/4 szklanki
cukier trzcinowy - 1/2 szklanki
jaja - 5 szt.
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Formę smarujemy masłem (można oprószyć mąką np: pełnoziarnistą)
Jaja wbijamy do miski i ubijamy z cukrem i wanilią na puch. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Krótko mieszamy. Na koniec dodajemy zmielone orzechy włoskie i już mieszamy trzepaczką. Po połączeniu się składników przelewamy masę do formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 minut do suchego patyczka. Studzimy na kratce. Dekorujemy według własnego uznania.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.