Żurek z pieczenią z białej kiełbasy z jajkiem
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, jajka, mięso, grzyby, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
liście laurowe - 2 szt.
ziele angielskie - 5 szt.
pieprz w ziarenkach - 5 szt.
żurek - 1 butelka
majeranek - 2 łyżeczki
jaja na twardo - 3 szt.
chrzan tarty świeży - 2 łyżeczki
czosnek - 3 ząbki
cebula - 1 szt.
prawdziwki suszone - 2 szt.
jogurt - 150 ml
kiełbasa - 300 g
Sposób przygotowania:
Teraz dopraw solą jeśli tego wymaga i dopraw majerankiem.
Białą kiełbasę wyjmij z osłonki i wymieszaj razem. Do formy keksowej wysmarowanej olejem i oproszoną np. bułką tartą lub kaszą manną wyłóż połowę masy z białej kiełbasy. Na środek rozłóż 3 jaja gotowane na twardo i przykryj resztą masy z kiełbasy. Dociśnij, uformuj i piecz ok 55 minut w 180 stopniach. Wylej żur na talerze a na wierzch połóż pieczeń z białej kiełbasy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.