Domowy makaron z grzybami i oliwą truflową
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszUżyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, orzechy wszystkie, grzyby, orkisz
Składniki:
mąka orkiszowa jasna - 1 szklanka
mąka orkiszowa razowa - 1/2 szklanki
sól - 1/2 łyżeczki
woda - 120-150 ml
Sos:
pieczarki ciemne
sól i pieprz - do smaku
cebula - 1 szt.
śmietanka wegańska - 2 łyżki
orzechy włoskie - 2 szt.
świeża szałwia lub suszona - do smaku
Sposób przygotowania:
Wysuszony placek oprószyć mąką, zwinąć w rulon. Kroić nożem paski makaronu (szerokość makaronu dobrać indywidualnie). Rozrzucić na stolnicy i pozostawić do przeschnięcia. Zagotować wodę w dużym garnku, dodać sól do wrzącej wody. Wrzucić makaron, zamieszać i gotować 1-1,5 minuty po wypłynięciu. Ugotowany odcedzić na durszlaku (zostawić trochę wody z gotowania makaronu - będzie do sosu). Odsączyć na durszlaku.
Sos:
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Rozgrzać patelnię i dodać pieczarki (na suchą patelnię) następnie dodać pocięte listki szałwii (ok. 3 szt.) dodatkowo cebulę i oliwę z oliwek. Mieszając dusić wszystko razem. Połowę wysmażonych pieczarek zmiksować ze śmietanką roślinną na krem. Dodaj go z powrotem do reszty pieczarek na patelni. Wrzuć świeżo ugotowany makaron, posiekane orzechy włoskie i wymieszać. Można wlać teraz trochę wody z gotowania makaronu, aby sos był kremowy. Rozłóż na talerze. Polej oliwą truflową, posyp pieprzem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.