Ciasto migdałowe z morelami lub śliwkami
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: ciasta, desery
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, orzechy wszystkie, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
masło - 100 g
jaja - 4 szt.
cukier trzcinowy / ksylitol / erytrytol - 125 g
skórka z cytryny - 1 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier puder trzcinowy - do smaku
wanilia mielona - 1/2 łyżeczki
Owoce: morele, śliwki - trochę
Dodatkowe informacje:
Ciasto można upiec z owocami lub bez nich. Bardzo proste. Wychodzi za każdym razem. Jest aromatyczne i bardzo wilgotne.Sposób przygotowania:
Jaja oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Masło pokroić w kostkę, dodać cukier i skórkę, wszystko utrzeć na puch. Następnie dodawać po jednym żółtku i sok z cytryny lub aromat cytrynowy, ubijać ok.5 minut. Następnie dodać mąkę z migdałów, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem. Kiedy składniki się połączą za pomocą łopatki wmieszać ręcznie pianę z białek dodając ją do masy partiami.
Formę wyłożyć papierem i wysmarować tłuszczem. Przełożyć ciasto i wyrównać. Układać połówki moreli. Piec w piekarniku 45 minut w 180 st. C - dla ciasta bez owoców i ok 60 minut z owocami. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.