Gołąbki z komosa i warzywami w sosie
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: danie główne
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: strączkowe
Składniki:
komosa (użyłam czarną) - 1/2 szklanki
marchew lub batat - 3 szt.
cebula - 1 ząbek
czosnek - 3
soczewica czerwona - 3/4 szklanki
soczewica zielona - 1/2 szklanki
oliwa - 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
Sos: koncentrat pomidorowy - 4 łyżeczki
suszone pomidory - 4 szt.
oliwa - 2 łyżki
rozmaryn - 1 łyżeczka
czosnek - 2 ząbki
woda - 1 szklanka
liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie ziarna kilka
Sposób przygotowania:
Komosę i obie soczewice ugotować osobno według przepisy na opakowaniu. Marchewki lub batat obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać w kostkę. Czosnek zmiażdżyć i posiekać.
Rozgrzać w rondlu oliwę i udusić marchew z cebulą i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem, dodać pod koniec zioła. Wymieszać z ugotowaną komosą i soczewicami.
Układać w rondlu, podlać lniewoelką ilością bulionu lub wody. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować ok 20 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.