Pizza z batata z pieczoną papryką
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszSpecjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: nabiał kozi, owczy, gluten, nabiał, drożdże, orkisz
Składniki:
mąka orkiszowa - 1,5 szklanki
drożdże - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 łyżeczka
papryki
passata pomidorowa - 200 g
oregano - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól
czerwona cebula - 1 szt.
feta - 50 g
rukola garść
Sposób przygotowania:
Upieczone i ostudzone bataty lub miksujemy, dodajemy mąkę, sól, rozpuszczone w niewielkiej ilości drożdże i zagniatamy ciasto od czasu do czasu podsypując. Formujemy ciasto w kulę i odstawiamy do wyrośnięcia.
Następnie z ciasta formujemy dysk i przekładamy na papier do pieczenia posypany mąką. Wierzch ciasta polewamy sosem przygotowanym z passaty pomidorowej, ząbka czosnku, 1 łyżki oliwy z oliwek, oregano i soli himalajskiej.
Pieczemy w 230 stopniach ok 20 minut. Po wyjęciu rozkładamy: pieczoną paprykę, ser feta, rukolę i krążki czerwonej cebuli oraz rukolę. Doprawiamy pieprzem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.