Pasztet z fasoli mung i pieczonych warzyw
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszSpecjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: jajka, soja, strączkowe
Składniki:
kasza jaglana ugotowana - 1 szklanka
natka pietruszki - 1/2 szklanki
jaja - 2 szt.
pietruszka lub pasternak - 1 szt.
marchew - 1 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek - 1 ząbek
olej rzepakowy - 3 łyżki
sól i pieprz do smaku
kmin rzymski - 1 łyżeczka
lubczyk - 1 łyżeczka
cząber - 1 łyżeczka
kolendra mielona - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Obraną marchew, seler i korzeń pietruszki natrzyj olejem i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach. Cebulę zeszklij z przyprawami na małej ilości oleju. Następnie fasolę, warzywa, kaszę jaglaną i cebulę wraz z ziołami zmiel w malakserze, a w międzyczasie wbij jajka. Masę wymieszaj dodając sos sojowy i natkę pietruszki.
Keksówkę wysmaruj od wewnątrz tłuszczem i oprósz mielonym siemieniem.
Piecz w piekarniku w 180º C przez 60 - 90 minut w zależności od wilgotności masy. Wystudź przed wyjęciem z formy. Masa jest dość luźna, ale kiedy jest wypieczona i schłodzona zestala się.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.