Ciasto z jabłkami z kratką
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: ciasta
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
zimne masło - 200 g
cukier jasny trzcinowy - 3/4 szklanki
żółtka - 3 szt.
zimne mleko - 3 łyżki
jabłka - 6 szt.
cynamon mielony cejloński - 1 łyżeczka
miód akacjowy - 1 łyżka
kardamon mielony - 1/2 łyżeczki
Dodatkowe informacje:
Dla wegan: stały olej kokosowy, zimna woda zamiast żółtek i mleka. Trochę ciężej zrobić kratkę, ale można zatrzeć ciasto n a grubych oczkach i zapiec.Sposób przygotowania:
Jabłka obrać i pokroić w dość duża kostkę. Wymieszać z przyprawami ( cukrem z cynamonem, kardamonem i anyżem). Można polać łyżką miodu. Odstawić.
Rozwałkować drugą część ciasta. Pociąć w paseczki i zrobić kratkę.
Wierzch posyp cukrem pudrem lub posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C, piecz 45 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.