Jaja po benedyktyńsku z sosem holenderskim i białymi szparagami
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: śniadanie
Kuchnia (region): francuska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
sos holenderski:
żółtko - 1 szt.
woda zimna - 1 łyżka
masło klarowane - 75 g
sok z cytryny lub octu winnego - 1 łyżka
biały pieprz - do smaku
dodatki:
sałata mix - trochę
szparagi białe - 1 słoik
ogórek świeży trochę
Sposób przygotowania:
Jaja po benedyktyńsku:
Najważniejsza w przygotowaniu jajek w koszulce jest ich świeżość. Muszą to być bardzo świeże jaja. W garnku zagotować wodę max 8 cm głębokości. Do wrzącej wody wlać ocet. Do filiżanki wbić jajo. Przelać delikatnie jajo do wrzącej, ale nie gotującej się wody i delikatnie łyżką zagarniać boki białka do środka tak, aby żółtko było w środku. Gotować kilka 2-2,5 minuty tak, aby żółtko nie było ścięte. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Czynność powtórzyć z każdym jajkiem. Sałatę pociąć na kawałki. Rozłożyć na półmiski, dodać jaja, szparagi, kilka plastrów świeżego ogórka. Polać sosem holenderskim.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.