Paprykarz do chleba z czerwonym ryżem
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: śniadanie
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: soja, cytrusy
Składniki:
tofu wedzione lub zwykłe - 200 g
koncentrat pomidorowy - 1-2 łyżka
pieczona parpyka ( np. ze słoika) - 1 szt.
oliwki czarne - 50 g
suszone pomidory w oleju - 6 szt.
papryki słodkiej w proszku - 1 łyżeczka
papryki wędzonej - 1/2 łyżeczki
sosu sojowego lub tamari lub wędzonego Lima - 2 łyżki
soku z cytryny - 1-2 łyżka
oleju lnianego z pierwszego tłoczenia lub oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól himalajska - do smaku
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni lekko podsmażamy rozdrobione w palcach tofu z koncentratem pomidorowym. Odstawiamy do ostygnięcia. Resztę składników umieszczamy w rozdrabniaczu lub zmiksować blenderem. Na koniec dodajemy ryż i już mieszamy łyżką. Świetnia smakuje z kiszonym ogórkiem i marynowanymi warzywami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.