Kurczak qoc au vin
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Kuchnia (region): francuska
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: mięso, drób
Składniki:
wino czerwone wytrawne - 500 ml
pieczarki - 300 g
boczek chudy wędzony - 100 g
marchewka - 1 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
liść laurowy - 1 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
rozmaryn gałązka - 1 szt.
musztarda - 1 łyżka
wódka dębowa - 50 ml
olej trochę
tymianek - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Kurczak w wienie jest niezwykle smaczną i odświętną potrawą. Ja serwuję go głównie dla gości. Mięso kurczaka rozpływa się w ustach a sos winno pomidorowy jedzony z bagietką smakuje wyśmienicie.W oryginalnym przepisie jest cały kurczak. Ja zwykle kupuje ćwiartki lub pałki i udziki, ponieważ zauważyłam że pierś z kurczaka zostaje jedzona na końcu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.