![Kurczak qoc au vin](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2019-11/13343-photo-main.jpg)
Kurczak qoc au vin
![](/cache/a32x32/files/users/730-avatar-557298672.jpg)
Rodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Kuchnia (region): francuska
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: mięso, drób
Składniki:
wino czerwone wytrawne - 500 ml
pieczarki - 300 g
boczek chudy wędzony - 100 g
marchewka - 1 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
liść laurowy - 1 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
rozmaryn gałązka - 1 szt.
musztarda - 1 łyżka
wódka dębowa - 50 ml
olej trochę
tymianek - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Kurczak w wienie jest niezwykle smaczną i odświętną potrawą. Ja serwuję go głównie dla gości. Mięso kurczaka rozpływa się w ustach a sos winno pomidorowy jedzony z bagietką smakuje wyśmienicie.W oryginalnym przepisie jest cały kurczak. Ja zwykle kupuje ćwiartki lub pałki i udziki, ponieważ zauważyłam że pierś z kurczaka zostaje jedzona na końcu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.