Lasagne orkiszowe z grzybami z aksamitnym sosem velouté
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): francuska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, grzyby, pszenica, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
masło - 30 g
mąka np. orkiszowa - 45 g
bulion - 450 ml
lasagne płaty lub domowe płaty - 4-5 szt.
domowe ciasto na lasagne: - 1 szklanka
mąka orkiszowa - 1 szklanka
woda - 1/2 szklanki
sól - 1/3 łyżeczki
nadzienie:
pieczarki brązowe - 200 g
cebula - 1 szt.
czosnek - 1 ząbek
pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
sos sojowy - 1 łyżka
olej - 2 łyżki
parmezan tarty - 50 g
pieprz czarny - do smaku
sól - do smaku
cząber - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Do przygotowania lasagne można użyć gotowych płatów ciasta. Ja zagniotłam ciasto z podanych składników. Rozwałkowałam i lekko podsuszyłam.
W międzyczasie przygotowałam nadzienie. Pieczarki i czosnek pokroiłam w cienkie plasterki, boczniaki w paski, a cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni zeszkliłam cebulę z czosnkiem, dodałam grzyby i dusiłam do miękkości. Pod koniec dodałam cząber, ziołowy pieprz i sos sojowy. Odstawiłam do lekkiego wystygnięcia. Następnie przygotowałam sos voluté z dobrej jakości kostki bulionu warzywnego (w 450 ml wody rozpuścić kostkę warzywną i doprowadzić do wrzenia, a następnie lekko wystudzić). W rondlu rozgrzałam olej, dodałam mąkę i szybko zmieszałam. Po 2 minutach zaczęłam wlewać bulion i szybko wymieszałam trzepaczką, aż powstał gęsty sos. Ugotowałam chwilę płaty makaronu (świeże wrzuciłam na wrzątek na 30 sekund). Układałam w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem: makaron - grzyby - sos veloute - garść parmezanu. Czynność powtórzyłam do skończenia produktów. Ostatnią warstwę makaronu pokryłam sosem i parmezanem oraz pieprzem. Zapiekałam w 200 stopniach 20 minut. Na ostatnie 3 minuty włączyłam opcję grill. Lasagne można zjeść jako przystawkę dla 4 osób lub jako danie główne dla dwóch osób.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.