Ciasto migdałowe z morelami i z semoliną
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: ciasta
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, orzechy wszystkie, pszenica
Składniki:
mielone migdały - 3/4 szklanki
semolina lub inna mąka - 200 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
olej rzepakowy - 1/2 szklanki
mleko migdałowe/kokosowe - 1/2 szklanki
płatki migdałowe podprażone - 1 łyżka
jaja - 4 szt.
ksylitol/ jasny cukier trzcinowy - 1/2-3/4 szklanki
Sposób przygotowania:
Jajka wbić do miski i ubić z ksylitolem lub cukrem. Następnie dodać mieloną wanilię. Dodać semolinę wsypując porcjami, proszek do pieczenia i wymieszać. Wlać strużką mleko roślinne cały czas mieszając, następnie olej. Na koniec dodać mielone migdały i całość wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę ((24 cm) wyłożoną papierem i posmarowaną tłuszczem. Na wierzch układać połówki moreli. Jedną morelę pokroić w kosteczkę i rozsypać między owocami. Można do połówek moreli włożyć po łyżeczce konfitur ( morelowych lub mus z mango). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia to ok. 50 minut. Dla pewności sprawdzić patyczkiem. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, prażonymi płatkami migdałów i kwiatkami lawendy, które bardzo wpływają na smak.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.