
Focaccia z burakami i fetą

Rodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: nabiał kozi, owczy, miody, gluten, nabiał, drożdże, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
ser feta, gorgonzola - 1 opakowanie
rozmaryn - trochę
czosnek - 1 ząbek
oliwa z oliwek - 2 łyżki
Ciasto:
mąka chlebowa orkiszowa typ 700 lub 720 lub typ 00 - 450 g
woda - 325 g
drożdże - 5 g
pokruszone igły rozmarynu - trochę
sól - 2 łyżeczki
miód - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Chodzę do cudownej piekarni kupować chleb gryczany. Przy okazji w grudniowy zimny dzień kupiłam focaccię z burakami i z gorgonzolą. Tak bardzo przypadła mi go gustu, że postanowiłam natychmiast upiec. Użyłam ser feta, ale polecam dodać gorgonzolę.Sposób przygotowania:
Ciasto: do dużej miski wsyp mąkę dodaj wodę i wymieszaj i odstaw ciasto do autolizy na 20 minut. Po tym czasie do misy dodaj drożdże (ja suche drożdże zawsze rozpuszczam w niewielkiej ilości wody) i całość wymieszaj ok. 6-8 minut, a następnie odstaw na kolejne 30 minut. Po wyrośnięciu do ciasta dodaj oliwę, sól, miód i drobno posiekane listki rozmarynu lub suszone ok. 1 łyżeczki. Wyrób ciasto do całkowitego połączenia się składników i odstaw ponownie w ciepłe miejsce na 45 minut. Kiedy ciasto wyrośnie ponownie go wyrób, ale tym razem składając go zaczynając od chwytu ciasta od spodu do góry i tak z każdą stroną obracając miską kilkakrotnie. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.