Calzone z kiszoną kapustą i grzybami
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: danie główne
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, drożdże, orkisz
Składniki:
mąka orkiszowa jasna lub włoska typu 00 - 500 g
woda - 300 ml
drożdże - 3 g
oliwa - 30 ml
sól - 8 g
cukier - 6 g
kapusta kiszona z grzybami - 1 słoik
cebula - 1 szt.
liść i ziele angielskie - kilka
olej rzepakowy - 3 łyżki
kminek mielony - 1 łyżeczka
pieprz - do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekaj w kostkę. Na rozgrzany olej dodaj cebulę oraz kminek, chwilę podsmaż, a następnie dodaj kapustę z grzybami oraz przyprawy. Duś mieszając od czasu i czasu. Dodaj pieprz i odstaw. Ciasto zagnieć jeszcze raz i podziel na osiem równych kawałków lub więcej i uformuj z niego kulki. Rozwałkuj dość płaskie kółko ok. 0,7 cm grubości. Na środek ułóż farsz, złóż na pół i zlep w kształt pieroga. Odstaw na deskę posypaną mąką. Pierogi posmaruj np. roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem, czarnuszką lub rozmarynem.
Piecz w 220 C stopniach ok. 25-30 stopni.
Podawaj z barszczykiem lub żurkiem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.