Biały barszcz z zakwasu orkiszowego
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: zupa
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: jajka
Składniki:
marchew - 1 szt.
pietruszka - 1 szt.
mały seler - 1 szt.
mieszanka przypraw Św. Hildegardy - 1 łyżeczka lub macierzanka - 1 łyżeczka łyżeczka
cebula - 1 szt.
jaja - 4 szt.
woda - 2 litra
olej słonecznikowy - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
ZAKWAS:
mąka orkiszowa pełnoziarnista typ 1050 - 100 gram
woda letnia przegotowana - 300 ml
rodzynka - 1 sztuka
Przygotowanie zakwasu: Do czystego słoika lub naczynia glinianego wsypać mąkę, pociętą rodzynkę i wlać wodę, wymieszać. Odstawić na dwa dni w ciepłe miejsce pod ściereczką. Każdego dnia można dosypywać po łyżeczce mąki i zamieszać. Trzeciego dnia dodać ząbek czosnku, ziele angielskie i liście laurowe.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.