Paszteciki z kapustą i grzybami
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: pieczywo, przystawki i przekąski
Specjalne: Sylwester, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, drożdże, grzyby, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
mąka orkiszowa - 500 g
masło - 100 g
miód - 1 łyżka
sól - 1/2 łyżeczki
mleko / napój roślinny - 100 ml
jogurt grecki - 150 g
jaja - 2 szt.
drożdże - 20 g
kapusta kiszona - 500 g
grzyby suszone prawdziwki - 2 garści
sól i pieprz - do smaku
liście laurowe - 2 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
olej - 2-3 łyżki
jajko do smarowania wyrośniętych pasztecików - 1 szt.
Dodatkowe informacje:
Paszteciki do barszczu lub bulionu. Przed podaniem można je podgrzać w piekarniku i jeść cieplutkie.Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto. Możesz to zrobić na stolnicy albo w w dużej misce. Do miski dodaj miękkie masło, miód i rozpuszczone w mleku drożdże, następnie dodaj jogurt i dwa jajka. Zacznij wyrabiać ciasto ręką przez około 10 minut. Przykryj miskę czepkiem lub ściereczką i schowaj do lodówki na około godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, przełóż na stolnicę i rozwałkuj prostokąt dosyć cienki. Przekrój wzdłuż na trzy pasy na środku nałóż farsz i zlep brzegi. Następnie przetnij je na paszteciki około 6 cm każdy. Paszteciki ułóż w znacznej odległości od siebie na blasze. Nagrzej piekarnik na 180° C i piecz do 30 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.