Sernik na zimno z solonym karmelem i bezą włoską
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: ciasta
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, soja, pszenica, owies, nabiał krowi
Składniki:
karmel - 200 g
jogurt naturalny / kokosowy lub sojowy - 180 g
żelatyna/agar - 2-3 łyżeczki
ciastka owsiane - 170 g
białka - 2 szt.
woda - 50 ml
cukier - 125 g
Dodatkowe informacje:
Ciasto można zrobić jako sernik na zimno i tofurnik. Sos wegański do tofurnika polecam z tego przepisu:https://gotujwstylueko.pl/przepisy/weganski-sos-karmelowy
Bezę można wykonać z aquafaby czyli wody z gotowania ciecierzycy. Zamiast bezy można udekorować dowolnymi orzechami.
Sposób przygotowania:
Ciasteczka zmielić w malakserze z rozpuszczonym masłem (olejem kokosowym). Wyłożyć masę na dno i dobrze docisnąć do spodu. Włożyć do lodówki i schodzić ok 30 minut.
Twaróg lub tofu umieść w malaserze wraz z odpowiednim jogurtem. Do masy dodać solony karmel. Dalej miksować Kiedy masa będzie gładka dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę lub agar (2-3 łyżeczki, zagotować w wodzie i poczekać do lekkiego wystygnięcia) Dokładnie wymieszać. Masę wylać na spód ciasta. Schłodzić w lodówce. Kiedy stężeje zacznij przygotowywać bezę.
Do garnka wlej wodę i wsyp cukier. Zacznij gotować na mocnym ogniu. Włóż termometr kuchenny i kiedy syrop osiągnie temperaturę 120 stopni zdejmij z płyty.
Ubij na sztywno białka i wlewaj gorący syrop po ściance naczynia. Po ok 4 minutach beza będzie gotowa. Przełóż do szprycy i nakładaj małe porcje bezy. Bezę można opalić palnikiem gastronomicznym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.