Polędwica wołowa w marynacie z kawą i z masłem pomarańczowo- tymiankowym
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: danie główne
Specjalne: gotuj w stylu eko
Zawiera: miody, nabiał, mięso, cytrusy, wołowina, nabiał krowi
Składniki:
kolendra ziarna - 1 łyżeczka
estragon - 1 łyżeczka
tymianek - 1/2 łyżeczki
cukier trzcinowy - 1/2 łyżeczki
espresso - 30 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
Masło pomarańczowo- tymiankowe:
masło - 50 g
tymianek do smaku
skórka z otartej pomarańczy - 1 łyżeczka
ocet kremowy balsamiczny
masło - 1 łyżeczka
miód
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z tymiankiem i pomarańczową skórką. Wstawić do lodówki.
Mięso usmażyć na niewielkiej ilości oleju po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć do brytfanki włożyć do piekarnika nagrzanego na 175 ˚ C na ok. 5 -10 minut.
Sos: Na patelni gdzie smażyły się steki wlać ocet balsamiczny, pół łyżeczki miodu i pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Wymieszać i odparować. Na koniec dodać łyżeczkę masła. Wymieszać.
Wyjąć z piekarnika mięso, przełożyć na talerze. Na każdym kawałku położyć po łyżeczce masła pomarańczowo- tymiankowego. Serwować z rukolą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.