Aromatyczne curry z kostką sojową i cytrynowym ryżem
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): tajska
Specjalne: Szef Kuchni - II etap
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: orzechy wszystkie, soja, cytrusy
Składniki:
mleczko kokosowe - 500 ml
cebula - 1 szt.
czosnek - 4 ząbki
olej - 3 łyżki
imbir świeży - 3 cm
sól - 2 łyżeczki
papryczka chili - 2 szt.
kurkuma - 1 łyżeczka
liście kaffiru suszone ( opcjonalnie) - 3 szt.
orzechy nerkowca - 1 garść
kolendra ziarna - 1/2 łyżeczki
cynamon - 1/3 łyżeczki
kozieradka - 1/2 łyżeczki
chili w proszku - 1/2 łyżeczki
ryż ekologiczny - 200 g
skórka z cytryny - 1/2 szt.
limonka - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Ugotuj ryż ze skórką z cytryny. Curry zdejmij z ognia. Dodaj papryczkę chili i posyp dymką. Skrop sokiem z limonki i posyp orzechami nerkowca.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.