![Paluszki ze skorzonery](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2019-11/13375-photo-main.jpg)
Paluszki ze skorzonery
![](/cache/a32x32/files/users/730-avatar-557298672.jpg)
Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, cytrusy, jęczmień
Składniki:
jajko - 1 szt.
sok z 1/2 cytryny - 30 ml
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
mieszanka mąki lub zwykła - 100 g
Dodatkowe informacje:
Skorzonera przypomina smakiem szparagi. Nazywana jest zimowym szparagiem, choć jej nazwa to wężymord czarny korzeń.Przygotowałam ją w jaju i w panierce z mąką jaglaną, siemieniem lnianym, mąką konopną mogą być też nasiona konopi oraz z mąki ryżowej pełnoziarnistej po jednej łyżce każdej.
Skorzonerę należy przygotowywać w rękawiczkach ze względu na brunatny sok, który farbuje ręce.
Sposób przygotowania:
Z jaja, piwa i mąki zrób ciasto, dopraw je solą i pieprzem. Zanurz skorzonerę w cieście i smaż na rozgrzanym oleju na złoto.
Odsącz na papierowym ręczniku.
https://gotujwstylueko.pl/artykuly/nowe-produkty/skorzonera-malo-znane-i-niedoceniane-warzywo
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.