Paluszki ze skorzonery
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, cytrusy, jęczmień
Składniki:
jajko - 1 szt.
sok z 1/2 cytryny - 30 ml
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
mieszanka mąki lub zwykła - 100 g
Dodatkowe informacje:
Skorzonera przypomina smakiem szparagi. Nazywana jest zimowym szparagiem, choć jej nazwa to wężymord czarny korzeń.Przygotowałam ją w jaju i w panierce z mąką jaglaną, siemieniem lnianym, mąką konopną mogą być też nasiona konopi oraz z mąki ryżowej pełnoziarnistej po jednej łyżce każdej.
Skorzonerę należy przygotowywać w rękawiczkach ze względu na brunatny sok, który farbuje ręce.
Sposób przygotowania:
Z jaja, piwa i mąki zrób ciasto, dopraw je solą i pieprzem. Zanurz skorzonerę w cieście i smaż na rozgrzanym oleju na złoto.
Odsącz na papierowym ręczniku.
https://gotujwstylueko.pl/artykuly/nowe-produkty/skorzonera-malo-znane-i-niedoceniane-warzywo
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.