Sernik na jogurtach
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: desery
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
cukier puder np. trzcinowy - 6 łyżek
jaja - 5 szt.
skórka z cytryny - do smaku
skrobia ziemniaczana - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Przygotowanie:
Gęste jogurty umieścić na sicie i poczekać ok. 2 godzin, aby odciekła serwatka.
Żółtka udzielić od białek. Białka ubić na sztywno pod koniec dosypując 3 łyżki cukru pudru, dodając je stopniowo. Do żółtek dodać 3 łyżki cukru pudru i ubić na kogel-mogel. Dodać odsączony jogurt, skórkę oraz wanilię i miksować krótko na małych obrotach. Dodawać do mieszaniny po łyżce ubitej piany i wmieszać do skończenia. Całość przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Tortownicę otulić folią aluminiową i wstawić w większe naczynie wlewając wodę do 1/3 wysokości. Piec w kąpieli wodnej ok. 40-40 minut w 175 stopniach C.
Wystudzić i udekorować owocami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.