Pizza orkiszowa z bulwą kopru włoskiego
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszSpecjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, drożdże, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
woda letnia - 200 g
drożdże suszone - 5 g
miód - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
olej słonecznikowy - 3 łyżki
Sos: passata pomidorowa - 200 ml
sól - 1 łyżeczka
bulwa kopru włoskiego - 1 szt.
przyprawa Św. Hildegardy - 1 łyżeczka
olej słonecznikowy - 1 łyżka
suszona bazylia - 2 łyżeczki
nasiona kopru włoskiego (roztarte w moździerzu) - - 1/2 łyżeczki
Dodatki: ser mozzarella, pomidor do smaku
Dodatkowe informacje:
Ciasto zagnieść dzień wcześniej np. wieczorem.Sposób przygotowania:
Drugiego dnia wyjąć ciasto na pół godziny przed pieczeniem. Następnie z ciasta na papierze do pieczenia uformować cienki placek. Przenieść na blachę do pieczenia. Bulwę kopru włoskiego pokroić w plastry razem z cebulą. Rozgrzać trochę oleju słonecznikowego, dodać pocięte warzywa i lekko podsmażyć i posolić do smaku. Z passaty pomidorowej, soli i bazylii zrobić sos mieszając ze sobą składniki. Wylać na ciasto. Na sos rozłożyć podduszone warzywa. Rozgrzać piekarnik na 230 stopni C. Piec pizzę 15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia rozłożyć plastry pomidora i ser. Zapiekać jeszcze 5-10 minut. Na koniec przed podaniem posypać nasionami kopru włoskiego i np. natką pietruszki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.