Deserowe ciasto z ananasem i imbirem
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: ciasta
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, jajka, orkisz
Składniki:
mąka orkiszowa/ryżowa/kukurydziana - do wyboru lub mieszanka - 1 szklanka
jaja - 4 szt.
mleka kokosowego - 100 ml
wiórki kokosowe - 2 łyżki
imbir świeży - 4 cm
miód / ksylitol / cukier kokosowy - 3/4 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier puder do oprószenia trochę
Sposób przygotowania:
Tortownicę 18 cm wyłożyć papierem i posmarować tłuszczem np. kokosowym/masłem.
Białka ubić na puch dodawać po jednym żółtku, następnie dodać przesianą mąkę, mąkę kokosową,wiórki ksylitol lub wybrany słodzik, starty na drobnych oczkach imbir, esencję waniliową, proszek do pieczenia i cały czas ubijać na jednolite ciasto. Na koniec wlać mleko kokosowe dobrze wymieszane. Przelać ciasto do formy. Na wierzchu ułożyć plastry ananasa. Piec w 180 stopniach 55-60 minut. Sprawdzić patyczkiem. Wystudzone posypać cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.