Piernik z otrębami z lśniącą polewą
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: ciasta, desery
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Wigilia
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, mięso, kakao, owies, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
melasa (opcjonalnie) - 1 łyżka
olej - 150 ml
jaja - 4 szt.
cukier mascobado lub trzcinowy - 100 g
kakao - 2 łyżki
przyprawa do piernika - 2 łyżki
mąka orkiszowa - 500 g
otręby (u mnie owsiane) - 100-150 g
mleko - 150-200 ml
Polewa:
kakao - 3 łyżki
cukier puder trzcinowy - 1/3 szklanki
mleko - 1/2 szklanki
żelatyna - 1 łyżeczka
Dodatki: suszona śliwka, pyłek kwiatowy
Sposób przygotowania:
Sprawdzić patyczkiem czy jest wypieczone.
Po wystudzeniu można ściąć górę i boki do prostokątnej formy. Przekroić na 3 części i przełożyć powidłami. Wierzch polać polewą. Mój piernik udekorowałam śliwką i pyłkiem kwiatowym.
Przygotować polewę:
Trzy pełne łyżki kakao wraz z cukrem pudrem wymieszać wraz 3/4 ilością mleka. Wymieszać. Żelatynę zalać 1-2 łyżkami pozostałego zimnego mleka i poczekać aż napęcznieje. Zagotować kakao z cukrem i mlekiem na średnim, a nawet małym ogniu cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Do parującej polewy dodać żelatynę i wymieszać. Chłodną i przestudzoną polać ciasto i dużym nożem lub łyżką wyrównać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.