Naleśniki z kurkumą, soczewicą, kurkami i szpinakiem
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszSpecjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie
Zawiera: gluten, strączkowe, grzyby, pszenica
Składniki:
woda - 1 szklanka
woda gazowana - 1/2 szklanki
kurkuma - 1 łyżeczka
Farsz: soczewica żółta - 1 szklanka
cebula suszona lub asafetyda - 1/4 łyżeczki
liście curry - 2 szt.
przyprawa curry - 2 łyżeczki
papryczka chili - 1 szt.
kurkuma
olej - 2 łyżki
marchewka - 2 szt.
czarnuszka - 1 łyżka
kolendra trochę
kurki oczyszczone (w sezonie lub mrożone) - 2 garści
szpinak - 2 garści
Dodatkowe informacje:
Naleśniki można obsmażyć jeszcze na patelni z każdej strony. Są jeszcze lepsze. Farsz nadaje się do pierogów. Kurki to składnik, który można pominąć. Dodałam ponieważ jest sezon.Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody dodaj przepłukaną soczewicę, włóż listki curry i gotuj ok.15 minut. Odcedź. Wyjmij liski curry. Pokrój cebulę w kostkę a marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj cebulę, kurki i pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek ( jeśli używasz asafetydy na patelni podsmaż wszystkie składniki pomijając cebulę a samą asafetydę dodaj już pod koniec duszenia). Następnie dodaj przyprawy oraz startą marchew. Krótko duś razem. Dodaj ugotowaną soczewicę, drobno posiekaną papryczkę chili i szpinak. Wymieszaj razem. Trzymaj jeszcze chwilę na małym ogniu, tak aby liście się zblanszowały. Nadziewaj naleśniki. Posyp kolendrą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.