Focaccia z zielonymi oliwkami
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): włoska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, drożdże, orkisz
Składniki:
mąka orkiszowa - 450 g
ziemniaki ugotowane przepuszczone przez praskę - 270 g
drożdże suszone - 1 opakowanie
woda ciepła - 100 ml
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sól - 2 łyżeczki
zielone oliwki - 1 słoik
sól gruboziarnista na wierzch szczypta
rozmaryn suszony - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Miskę oprósz mąką i odstaw w ciepłe miejsce na trzy
godziny do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy ciasto kilka minut podsypując mąka.
Rozwałkujemy i przekładamy do formy lub luźno na papier. Weź jedną łyżkę oliwy, wciśnij czosnek, wymieszaj.
Wierzch foccaci posmaruj oliwą z czosnkiem, posyp grubą solą morską i posyp rozmarynem. Odstaw do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta wciśnij oliwki i od razu piecz w 180 stopniach ok 30 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.