Jaglany mazurek z tofu i kremem z nerkowców
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: ciasta
Specjalne: gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: miody, orzechy wszystkie, soja
Składniki:
mąka ryżowa + 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - 50 g
zimny olej kokosowy pokrojony w kostkę - 90 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
ksylitol - 3 łyżki
jogurt sojowy - 1 łyżka
Krem tofu: tofu naturalne - 1 opakowanie
miód - 20 ml
skondensowane mleko kokosowe lub mleczko kokosowe (stała cześć) - 120 g
Krem z nerkowców: uprażone orzechy nerkowców - 3/4 szklanki
mleczko kokosowe (stała część) - 2-3 łyżki
syrop klonowy - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Uwaga na ksylitol w ciastach, przy większych ilościach na niektóre osoby działa przeczyszczająco (jeśli nigdy wcześniej go nie próbowaliśmy lepiej sięgnąć po cukier kokosowy lub erytrol)** ciasto jest dość kruche ze względu na brak glutenu. Spoiwem jest siemię lniane i skrobia ziemniaczana. Można dodać jajko w wersji wegetariańskiej, wtedy lepiej się trzyma.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do malaksera lub miski i wymieszać je do ich połączenia się. Schłodzić w lodówce 30 minut. Następnie rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia. Na rozwałkowanym cieście położyć odwróconą wcześniej przygotowaną foremkę. Wsunąć dłoń pod papier i odwrócić ciasto. Jeśli boki się pokruszą, ręką dolepić boki**.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.