Tort z kremem maślanym jak dawniej
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: ciasta
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, kakao, cytrusy, orkisz
Składniki:
mąka orkiszowa - 7 łyżek
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
jaja (temperatura pokojowa) - 6 szt.
cukier trzcinowy / ksylitol / erytrytol - 5 łyżek
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Krem maślany:
masło (temperatura pokojowa) - 300 g
cukier puder trzcinowy - 120 g
wanilia mielona - 1/2 łyżeczki
kakao - 1 łyżka
Poncz:
gorąca woda - 1 szklanka
sok z cytryny - 50 ml
spirytus / limoncello - 1 łyżka
Dodatki:
powidła śliwkowe - 4-5 łyżki
surowe łamane kakao - 2 łyżki
złoto jadalne / pyłek złoty - trochę
suszony bławatek - trochę
Sposób przygotowania:
Forma: Dwie tortownice 16 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier powinien wystawać 2-3 cm nad rant tortownicy (papieru już nie smarujemy, tylko stronę przylegającą do blaszki).
Nastawić piekarnik na 175 stopni C.
Pierwszy blat tortu umieścić na paterze. Polać kilkoma łyżkami ponczu. Rozsmarować powidła. Położyć następny blat, naponczować i nałożyć kilka łyżek kremu waniliowego lub kakaowego według własnego uznania. Cały tort "otynkować" resztą masy kładąc raz łyżkę kremu kakaowego raz waniliowego. Powstanie wówczas struktura ombre. Tort udekorować według własnego uznania.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.