Knedle ziemniaczano migdałowe z truskawkami
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: danie główne, desery, śniadanie
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, orzechy wszystkie, orkisz
Składniki:
mąka orkiszowa + do podsypywania - 180 g
mąka migdałowa - 100 g
jaja - 2 szt.
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
truskawki - 300 g
cukier trzcinowy - 2 łyżeczki
śmietanka migdałowa - 100 ml
wanilia lub cukru waniliowego - 1/2 łyżeczki
płatki migdałowe - 1 łyżka
mięta do smaku
Sposób przygotowania:
Zmieszać cukier trzcinowy i przyprawy lub same przyprawy i umieścić na talerzyku, odstawić na bok. Oderwać kawałek ciasta i na środek położyć truskawkę, posypać wcześniej przygotowanymi przyprawami do smaku i uformować kulkę. Odłożyć na bok na posypaną mąką desce. Ugotować w osolonym wrzątku partiami.
W rondelku podgrzać śmietankę i dodać cukier waniliowy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.