Korzenne świąteczne ciasto z winną gruszką
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wigilia
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
cukier trzcinowy ekologiczny - 3/4 szklanki
jaja ekologiczne - 4 szt.
mąka orkiszowa ekologiczna - 1,5 szklanki
kakao - 4 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżka
anyż gwiazdkowy - 1 szt.
cynamon mielony cejloński - 1/2 łyżeczki
gruszki - 3 szt.
czerwone wino - 1 butelka
przyprawa do grzanego wina - 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Gruszki obrać, włożyć do rondla wlać butelkę wina i zagotować z przyprawami go wina grzanego ( jeśli wino jest wytrawne można wsypać 2-3 łyżki cukru). Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości gruszek ok 40 minut z uchyloną przykrywką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.