Ciasto ze śliwkami z różanym cukrem
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: ciasta, desery
Specjalne: gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
mąka orkiszowa - 500 g
ksylitol/cukier trzcinowy - 1/2 szklanki
drożdże - 30 g
mleko/mleko roślinne - 100 ml
żółtka - 3 szt.
szczypta soli
masło roztopione - 100 g
Sposób przygotowania:
Kiedy wyrośnie przełożyć na stolnicę i rozwałkować na wielkość blachy. Blachę wyłożyć wysmarowanym masłem papierem do pieczenia.
Włożyć ciasto. Na wierzch ułożyć śliwki i posypać kruszoną.
garść migdałów
2 łyżki mąki orkiszowej
2 łyki cukru różanego
80 gram zimnego masło pociętego w kostkę
ok kilograma śliwek, umytych przeciętych na pół
Kruszonkę przygotowałam wkładając migdały do malaksera, pulsacyjnie zmiksowałam, następnie dodałam mąki, cukier różany i zimne masło i też puslsacyjnie zmieszałam.
Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.