Odrywany bułgarski chlebek
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszSpecjalne: gotuj w stylu eko
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, drożdże, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
drożdże - 1 opakowanie
gęsty jogurt naturalny - 210 ml
mleko - 70 ml
oliwa z oliwek - 1 łyżka
miód - 1 łyżka
żółtko roztrzepane z mlekiem (do smarowania) lub masło
sól - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy tortownicę 20 cm, smarujemy tłuszczem.
Ciasto:
do małej miseczki wsypujemy 30 g mąki 50 ml mleka i drożdże – odstawiamy na 15 min.
Do dużej miski przesiewamy 420 g mąki, robimy dołek i wlewamy roztrzepane całe jajko, dodajemy jogurt i wlewamy wyrośniętą mieszaninę z drożdżami. Dodajemy łyżkę miodu, łyżkę oliwy z oliwek i łyżeczkę soli. Całość zagniatamy ok. 8-10 minut i odstawiamy pod przykryciem na 45 min.
Po tym czasie krótko zagniatamy ciasto 1-2 min i wałkujemy dwa placki o średnicy 30-35 cm.
Do smarowania warstw ciasta należy w miseczce roztrzepać 1 żółtko z 20 ml mleka.
Placki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem lub masłem. Każdy płat przecinamy na dwie połówki. Każdą połówkę składamy na pól i smarujemy jeszcze po wierzchu. Takie półksiężyce zwijamy w rulon i z każdego z nich wycinamy trzy rolki o wysokości ok 4-5 cm. Ustawiamy je dokoła tortownicy smarujemy po wierzchu żółtkiem z mlekiem i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-40 min w zależności od temperatury. Ciasto powinno zrównać się lub nawet wychodzić ponad krawędź tortownicy. Piec 30 min w temp. 200 stopni C.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.