
Kotlety z pieczonych buraków z quinoa, gommasio, pestkami słonecznika i żurawiną z dipem sezamowym

Rodzaj posiłku: danie główne
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, strączkowe, sezam, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
ugotowana quinoa - 1,5 - 2 szklanki
pestki słonecznika - 2 łyżki
żurawina suszona - 1 garść
sezam - 1 łyżeczka
gomasio do smaku
mielony len - 1-2 łyżka
bułka tarta - 4 łyżki
olej do smażenia trochę
posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
sałata np. rzymska - 1 szt.
tahina - 1 łyżka
zatar - 2 łyżeczki
sok z cytryny - 1/2 szt.
czosnek - 1 ząbek
jogurt naturalny - 150 ml
Sposób przygotowania:
Odsącz na papierowym ręczniku.
Sałatę posiekaj. Wlej jogurt, dopraw solą gommasio i pieprzem.
Dip sezamowy wykonaj dodając do jogurtu łyżkę tahiny i sok z połówki cytryny. Dopraw odrobiną soli.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.