Pasta z żółtej soczewicy z pieczonym czosnkiem i marchewką
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszSpecjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: strączkowe
Składniki:
czosnek - 1 szt.
marchewka - 2 szt.
czarnuszka - 1/2 łyżeczki
pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Szklankę soczewicy wypłukać. Następnie wlać do garnka 1,5 szklanki wody wrzucić do garnka, dodać sól. Gotować ok. 20 minut. Soczewica będzie bardzo gęsta dlatego od czasu do czasu należy zamieszać. Wycisnąć upieczone ząbki czosnku do ugotowanej soczewicy, marchewkę, łyżeczkę pieprzu ziołowego i zblendować. Podawaj z czarnuszką, na swoim ulubionym pieczywie.
Na wierzch zrobiłam chipsa z marchewki. Marchewkę przetnij wzdłuż na cienkie plastry, posmaruj olejem z dwóch stron i upiecz w piekarniku.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.