Sałatka z pieczoną dynią piżmową
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: danie główne, sałatki
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: strączkowe, cytrusy
Składniki:
awokado - 1 szt.
pomidor duży - 1 szt.
ciecierzyca - 1/2 słoika
czerwona cebula - 1 szt.
kukurydza konserwowa - 1/2 słoika
Dressing:
limonka - 1/2 szt.
oliwa z oliwek - 50 ml
natka pietruszki - 1 garść
natka kolendry - 1 garść
sól - do smaku
czosnek - 1 ząbek
syrop klonowy - 2 łyżeczki
musztarda - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Latem często sięgamy po sałatki przygotowane z różnego rodzaju warzyw. Kombinacji smaku może być wiele. Moja propozycja jest uniwersalna, można ją przygotować o każdej porze roku, zabrać ze sobą do pracy, w podróż, zjeść z podpieczoną tortillą albo dodać, ugotowaną kaszę jaglaną, dowolny makaron lub czarny ryż. lub po prostu tylko polaną dresingiem.Sposób przygotowania:
Przygotować dresing: do rozdrabniacza włożyć natkę lub kolendrę lub dwa zioła razem, wlać oliwę, dodać musztardę, sok z limonki, czosnek, starty imbir, sól oraz syrop klonowy i zmiksować.
Awokado, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Do miski przełożyć upieczoną dynię, dodać ciecierzycę, awokado, kukurydzę polać całość przygotowanym dressingiem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.