Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: desery
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, orzechy wszystkie, kakao, orkisz
Składniki:
jajo - 1 szt.
maka orkiszowa - 110 g
mąka migdałowa - 40 g
olej - 1/3 szklanki
gorzka czekolada - 50 g
mielona wanilia - 1/2 łyżeczki
kakao - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sok z buraka świeżo wyciśnięty - 2 łyżeczki
cukier puder - 1,5 łyżki
sól morska - 1 szczypta
Dodatkowe informacje:
Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej.Z podanych składników wyszło 6 szt. małych babeczek z formy silikonowej. Ilość ciasta można podwoić.
Sposób przygotowania:
Wlej mokre składniki do suchych składników. Mieszaj do połączenia się składników. Wbij jajko i ponownie dobrze wymieszaj.
Wlewaj ciasto na wysokość 3/4 wysokości do silikonowej formy na babeczki ( formy metalowe wysmarować olejem).
Piec w 180 stopniach C przez 18-20 minut lub do momentu suchego patyczka.
Wyjąć babeczki z formy i wystudzić. Następnie przygotować buraczany lukier. Do miseczki przełożyć łyżkę cukru pudru wlać jedna łyżeczkę soku z buraka i wymieszać. Jeśli jest za gęste dodać jeszcze jedną łyżeczkę soku, a jeśli rzadkie dodaj jeszcze pudru. Udekoruj babeczki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.