Chałka chlebowa orkiszowa z makiem
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): francuska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, jajka, orzechy wszystkie, drożdże, orkisz
Składniki:
drożdże - 40 g
napój migdałowy - 1/2 szklanki
ksylitol lub miód - 1/2 szklanki
masło/ olej kokosowy - 2 łyżki
woda - 4 łyżki
mak niebieski - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Do naczynia przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłócone jajko i ksylitol/miód, rozpuszczone letnie masło/olej kokosowy, wodę. Zagnieść luźne ciasto do momentu kiedy zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza a ciasto będzie odchodzić od rąk. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.
Po wyrośnięciu znów zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Uformować wałeczki równej długości i zapleść z nich warkocz. Końce złączyć i podwinąć pod spód. Tak przygotowaną chałkę położyć na przygotowaną blachę podsypaną mąką, posmarować wodą wierzch. Zostawić do wyrośnięcia na ok 15-30 minut. Teraz rozkłóconym żółtkiem z odrobiną wody posmarować wierzch chałki i posypać makiem.
Piec 30-40 minut w 180 stopniach.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.