Biszkopt z jabłkami
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: ciasta
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, orkisz
Składniki:
jaja - 5 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
aromat pomarańczowy - 1 łyżeczka
ksylitol - 1/2 szklanki
sól - 1 szczypta
jabłka - 4 szt.
dżem z pomarańczy - 8 łyżeczek
cukier puder lub ksylitol puder - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Do ciasta zamiast jabłek mogą pójść gruszki lub na zmianę gruszka z jabłkiem.Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Następnie dodaj stopniowo ksylitol i ubij. Teraz dodaj po jednym żółtku, aromat pomarańczowy i wanilię. Na koniec dodawaj (na małych obrotach ustawiając mikser) po łyżce mąki.
Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem. Na wierzch ułóż jabłka. Piecz 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu na każdą połówkę jabłek połóż dżem pomarańczowy ( u mnie z gorzkich pomarańczy) Posyp cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.