Szarlotka orkiszowa
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: ciasta
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
masło - 200 g
żółtka - 2 szt.
jogurt grecki - 1-2 łyżka
cukier trzcinowy - 100 g
sól - szczypta
jabłka - 1,5 kg
cynamon mielony - 1-2 łyżeczka
kardamon mielony - 1/2 łyżeczki
Dodatkowe informacje:
Użyłam jabłek champion. Bardzo je lubię. Nie mają za dużo soku dzięki czemu ciasto nie nasiąka i co najważniejsze dla mnie jabłka nie ciemnieją i nie trzeba ich skrapiać sokiem z cytryny, przy tym są bardzo smaczne.Sposób przygotowania:
Kiedy ciasto się chłodzi obierz jabłka przetnij na ćwiartki, a ćwiartki pokrój na małe plasterki dodaj do nich cynamon oraz kardamon wymieszaj razem nie ma potrzeby dodawania galaretek czy mąki ziemniaczanej. Jeśli używasz soczystych jabłek konieczne jest odciśnięcie soku. Przygotuj formę wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Podziel ciasto na dwie części. Pierwszą część rozwałkuj na prostokąt i umieść w formie. W tym momencie możesz posmarować wierzch ciasta białkiem lub podpiec go w piekarniku do 15 minut.
Na podpieczony spód lub wysmarowany białkiem ułóż jabłka następnie drugą połowę ciasta zetrzyj na tarce i rozłóż równomiernie na jabłkach. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C. Piecz 50 - 60 minut w zależności od piekarnika Po upieczeniu ciasto należy schłodzić i kroić. Choć wiadomo, gorąca szarlotka z gałką lodów jest najlepsza.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.