Sernik z dynią i nutką pomarańczy
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: ciasta
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
jaja - 4 szt.
cukier puder - 120 g
puree z dyni - 1 szklanka
skórka z pomarańczy - 1 łyżeczka
masło - 100 g
czekolada z pomarańczą do posypania - 1 łyżka
mascarpone małe - 1 opakowanie
Dodatkowe informacje:
Podawaj z konfiturą pomarańczowąSposób przygotowania:
Ser mielimy w maszynce trzykrotnie lub mielimy w malakserze. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, żółtka ubijamy z połową cukru na kogel mogel, resztę cukru ucieramy z masłem. Do utartego masła dodajemy ser i mascarpone i ucieramy. Następnie wlewamy utarte żółtka mieszamy dalej, dodając skórkę z pomarańczy i opakowanie budyniu śmietankowego. Teraz dodajemy puree z dyni. Na koniec małymi obrotami mieszamy dodając pianę z białek. Przelewamy do formy wyłożonej papierem posmarowanym tłuszczem (ważne żeby papier sięgał ponad rant kilka cm, aby podczas pieczenia nie wylała się masa. Pieczemy 60-70 minut w 190 stopniach. Ja na ostatnie 20 minut zmniejszyłam do 160 stopni.
Po ostudzeniu oprószyć czekoladą pomarańczową lub zrobić filiżankę gorącej czekolady.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.