Bułeczki bao z grzybami
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): chińska, japońska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, soja, strączkowe, sezam, drożdże, orkisz
Składniki:
mąka orkiszowa jasna - 200 g
drożdże suszone - 1 łyżeczka
napój sojowy - 120 ml
sól - 1/2 łyżeczki
olej - 1 łyżka
miód akacjowy - 2 łyżeczki
Nadzienie:
sos tamari - 2 łyżki
dymka - 1-2 szt.
szczypiorek do smaku
marchew - 1 szt.
olej - 1 łyżka
sezam do posypania
Sposób przygotowania:
Z wyrośniętego ciasta ponownie zagnieść kulę i rozwałkować na 0,5 cm. Z ciasta wycinać koła (wycinam ringiem). Wyciąć z papieru do pieczenia kilka kwadrantowych podstawek. Każdą bułeczkę posmarować olejem z wierzchu i złożyć na pół. Układać na wyciętym z papieru do pieczenia kwadracie i umieszczać w koszyczku do parowania. Parować ok 5-7 minut. Z podanych składników wyszło 10 bułeczek - ilość zależy od wielkości wyciętego koła. W środki bułeczek nakładać pieczarki, posypać marchewką i szczypiorkiem oraz sezamem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.