Kopytka z kaszką orkiszową pełnoziarnistą i palonym masłem
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
kaszka orkiszowa pełnoziarnista Biominki (pełne łyżki) - 2 łyżki
mąka orkiszowa jasna + do podsypywania - 2-3 łyżki
jajko - 1 szt.
do polania kopytek: masło 82% - 1/2 kostki
Dodatkowe informacje:
Przygotowując palone masło trzeba poznać kilka ważnych zasad, aby uzyskać masło palone, a nie spalone. Palone masło pachnie orzechami laskowymi. Masło trzeba podgrzać do 130-150 stopni C (dobrze mieć termometr kuchenny). Ale bez niego też uda nam się go zrobić. W podanej wyżej temperaturze białka i cukry zawarte w maśle poddają się karmelizacji. Takie palone masło wspaniale pasuje do ryb, warzyw przygotowanych na parze, wzbogacają smak zup oraz deserów (serników, tart, naleśników).Sposób przygotowania:
Palone masło:
Masło pokroić w kostkę i umieścić w rondelku w na średnim ogniu roztopić. Na maśle pojawi się piana, której nie wyrzucamy. Termometrem pilnujemy temperaturę, aby nie przekroczyła 150 st. C. Mieszamy od czasu do czasu. Po chwili gotowania, białka i cukry zawarte w pianie zaczną brązowieć i opadać na dno rondla. Zdejmujemy masło z ognia i przelewamy do innego garnka, aby zatrzymać proces gotowania.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.