Sałatka wielkanocna z domowym majonezem
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: sałatki
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: jajka
Składniki:
jajka - 2 szt.
musztarda - 1 łyżeczka
olej lub oliwa - 250 ml
ocet jabłkowy lub sok z cytryny - 3 łyżki
sól - 1/4 łyżeczki
- Sałatka składniki
ziemniaki - 3 szt.
zielony mrożony groszek - 1 szklanka
cebula dymka - 1 szt.
szczypiorek - 1 pęk
kiełki - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
Składniki do wykonania majonezu powinny być w temperaturze pokojowej, w pogotowiu miejmy szklankę ciepłej przegotowanej wody.
Jajka dokładnie myjemy i/lub wkładamy je na 5-7 minut do wrzątku.
Oddzielamy żółtka od białka.
Do słoika (wysokiego i takiego aby zmieściła się do niego końcówka blendera) wkładamy:
żółtka
musztardę
sól, pieprz
sok z cytryny
wkładamy końcówkę blendera
wlewamy olej lub oliwę
Blendujemy na najwyższych obrotach z dołu powoli przesuwając do góry i z powrotem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli majonez jest zbyt gęsty możemy dodać przegotowanej, lekko ciepłej wody (ok 1/2 szklanki) i powtórzyć blendowanie.
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić. 4 jaja ugotować na twardo
Jaja i ziemniaki pokroić w kostkę.
Groszek blanszować. Cebulę posiekać w drobną kostkę.
Wszystkie składniki połączyć dodając majonezu. Schłodzić w lodówce. Posypać kiełkami i szczypiorkiem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.