Ucierana szarlotka z zabajone
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: desery
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jaja - 4 szt.
mąka - 250 g
cukier / ksylitol - 150 g
masło miękkie - 100 g
mielona wanilia i skórki z cytryny - 1/2 łyżeczki
Zabajone:
żółtka - 4 szt.
cukier miałki - 40 g
białe wino - 100 ml
mielona wanilia - 1/3 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Połowę ciasta podzielić przełożyć na dno, równomiernie rozprowadzając. Rozłożyć warstwę jabłek ( połowę z całości). Przykryć jabłka resztą ciasta i znów wyłożyć jabłka jako ostatnia warstwa.
Piec 55-60 minut.
Zabajone:
Nad garnkiem z wrzącą wodą umieścić misę z żółtkami i cukrem i wanilią. Miska nie może dotykać wrzącej wody. Zacząć ubijać jaja z cukrem trzepaczką wlewając wino i ciągle mieszając. Kiedy będzie gęste zdjąć misę z garnka i przelać do dzbanka.
Wypieczone ciasto podzielić na porcje i polać sosem. Najlepiej zaraz po przygotowaniu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.