![Czerwona kapusta z soczewicą i grzybami krótko smażona](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2020-05/14045-photo-main.jpg)
Czerwona kapusta z soczewicą i grzybami krótko smażona
![](/cache/a32x32/files/users/730-avatar-557298672.jpg)
Specjalne: Wigilia 2023
Zawiera: grzyby
Składniki:
czerwona cebula - 1 szt.
grzyby: pieczarki, boczniaki, kurki w sezonie - 250 g
soczewica zielona - 3/4 szklanki
sól i pieprz do smaku
ocet balsamiczny - 1 łyżka
olej rzepakowy - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Czerwoną cebulę pociąć w piórka, grzyby w plasterki. Usmażyć najpierw cebulę na niewielkim ogniu żeby zmiękła potem dodać grzyby. Kiedy się podsmażą wlać sos tamari, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić poszatkowaną kapustę i zwiększyć temperaturę. Smażyć krótko na koniec wlać ocet i lekko odparować. Wrzucić ugotowaną wcześniej soczewicę. Wymieszać razem. Posypać natką lub tymiankiem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.