Jagodzianki
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszKuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, drożdże, cytrusy, pszenica, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
cukier trzcinowy drobny - 150 g
jaja - 2 szt.
mleko/napój kokosowy/napój migdałowy - 2/3 szklanki
drożdże suche - 1 opakowanie
masło/olej kokosowy/olej rzepakowy - 50 ml
wanilia mielona - 1/2 łyżeczki
Nadzienie: jagody - 1 szklanka
mielona wanilia do smaku
cukier trzcinowy - 1 łyżka
skórka z cytryny - 1/2 łyżeczki
Kruszonka: mąka orkiszowa - 2 łyżki
masło/olej kokosowy/ olej rzepakowy - 2 łyżki
cukier trzcinowy - 2 łyżki
cynamon - 1/2 łyżeczki
białko jaja szt.
Sposób przygotowania:
Wymyte i osuszone jagody doprawić podanymi składnikami. Z ciasta uformować kule, spłaszczyć. Na środek kłaść 1-2 łyżeczki jagód w zależności od wielkości bułeczki. Zawinąć od spodu i uformować bułeczkę okrągłą lub podłużną. Układać na blasze wyłożonej papierem i posmarowanym oliwą w 2 cm odległości od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kila minut. W między czasie przygotować kruszonkę.
Nastawić piekarnik na 180 stopni C.
Wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem, posypać kruszonką. Piec 30-45 minut. Moje wypiekły się w 35 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.