Tarta na kminkowym cieście z kiszoną kapustą i grzybami
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Specjalne: Wigilia 2023, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, grzyby, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
masło - 200 g
żółtka - 2 szt.
jogurt - 2 łyżki
kminek zmielony - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
suszone ogonki grzybów - 3 szt.
zimna woda - 2-3 łyżki
kiszona kapusta - 700 g
olej rzepakowy - 3 łyżki
sól i pieprz do smaku
cebula - 1 szt.
jabłko (szara reneta) - 1 szt.
kminek cały - 1/2 - 1 łyżeczki
liście laurowe - 2 szt.
ziele angielskie - 3-5 szt.
jajo całe do posmarowania ciasta - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Grzyby namoczyć w wodzie. Kapustę lekko przepłukać jeśli jest bardzo kwaśna i posiekać nożem jeśli trzeba. Cebulę pociąć w piórka i zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać kapustę , przyprawy i wymieszać razem. Wyjąć miękkie grzyby z wody, pociąć w paseczki i dodać do kapusty. wraz z wodą z ich namaczania. Dusić 30 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać szarą renetę obraną i pociętą w kostkę lub startą na dużych oczkach. Kiedy jabłko się rozpraży wymieszać całość i odstawić.
Mąkę umieścić na stolnicy, zrobić dołek, dodać posiekane w kostkę masło, żółtka, jogurt, wsypać sól i mielony kminek oraz dodać puder ze zmielonych ogonków grzybów. Ciasto szybko zagnieść, owinąć w folię i umieścić w lodówce na 30 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.